• BIND - Sarah

Het Assessment als WIN-WIN

Bijgewerkt: 23 mei 2019

We zien het vaak wanneer een deelnemer binnenkomt: de stress, de angst… een assessment, O JEE!


Het assessment wordt nog steeds te veel aanzien als een eenzijdige kijk van organisatie op kandidaat. Een moment waarop deze laatste een hele dag binnenste buiten gekeerd, geobserveerd en geanalyseerd wordt. Heel dit gegeven creëert onnodige stress bij de deelnemer. Stress die ertoe leidt dat de assessor niet de authentieke persoon kan observeren, maar in ruil een angstige, vermoeide versie van de kandidaat te zien krijgt.

Wij, bij BIND, geloven dat een assessment maar werkt wanneer er niet uitgegaan wordt van een éénzijdige beoordeling. Wij gaan uit van een inschatting van de lange termijn match tussen twee evenwaardige partijen. Enkel zo creëer je ook voor de deelnemer een oprechte meerwaarde.


Tips om van je assessment een WIN-WIN moment te maken:


1. Hoe je het assessment introduceert, is allesbepalend

Het assessment wordt nog te vaak benoemd als DAT enige moment waarop die persoon de kans krijgt om zijn beste zelf te laten zien: erop of eronder. En tegelijk willen we de authentieke persoon zien, een mens van vlees en bloed, een persoon met sterktes en ontwikkelpunten. Dit gaat meestal niet samen. Geef aan de deelnemer dan ook liever mee dat het een moment is waarop er wordt gekeken naar de match tussen jullie beiden waarbij ook zijn input gewaardeerd wordt. Benoem ook dat u net de ontwikkelpunten wilt zien en horen. Zo kunt u immers uw nieuwe medewerker op de best mogelijke manier begeleiden en ondersteunen.


2. Zie de persoon in zijn heelheid

Benadruk doorheen heel de sollicitatieprocedure dat u naar alle aspecten kijkt van de persoon voor u, de persoon die sterktes heeft maar ook nog groeipotentieel vertoont. Immers, een kandidaat kiest voor een nieuwe functie omdat deze uitdaging inhoudt, omdat deze nieuw is. Per definitie zullen er dus nog zaken zijn waarin hij/zij moet of kan groeien. Benadruk dan ook dat u het assessment net gebruikt om hem/haar goed te kunnen begeleiden doorheen zijn tewerkstelling in uw organisatie.


3. Geef feedback na een assessment

Het rapport van een assessment wordt aan u bezorgd, en dan? De kandidaat heeft niet alleen een dag van zijn tijd hiervoor vrijgemaakt, maar heeft ook engagement getoond voor uw organisatie en de openstaande functie. Het is dan ook cruciaal dat u hem/haar laat weten hoe het verlopen is en wat u leest in het rapport. Feedback is a gift! Vindt u het moeilijk om een eventueel moeilijke boodschap over te brengen? Laat u begeleiden door de assessor. Zij doen dit met veel plezier.


4. Gebruik het assessment rapport ook na de aanwerving

Vraag de assessor naar de concrete tips die hij/zij heeft naar de begeleiding van de nieuwe medewerker toe. Overloop met de medewerker ook de resultaten van het assessment center en ga hierover het gesprek aan om zo te concretiseren hoe jullie best kunnen samenwerken en welke ontwikkelpunten actie behoeven. Doorheen je onboarding kan je dan vervolgens blijven opvolgen hoe het voor de nieuwe medewerker verloopt en waar hij/zij nog moeilijkheden mee ondervindt.

Kans op succes in de samenwerking : maal tien!


Bij BIND Consultancy werken wij assessment en development centers op maat uit voor uw organisatie.Graag wat meer informatie?

Contacteer ons op info@bindconsultancy.com

42 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven