• BIND - Sarah

Veerkrachtig doorheen de duisternis


Opstaan om zeven uur in complete duisternis. Douchen, ontbijten, je auto instappen.. duisternis. Om vijf uur in de namiddag uit het raam kijken van je kantoor en vaststellen dat het natuurlijke licht is uitgegaan. De feestdagen zijn achter de rug, de rekeningen zijn leeg en de volgende vakantie lijkt nog een eeuwigheid. Het zijn inderdaad niet de makkelijkste dagen van het jaar.


Veerkracht gaat letterlijk over terug-veren. Een moeilijke dag hebben en dan zoals Herman Van Veen het zo poëtisch zegt : rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. En dat gaat nu net allemaal wat makkelijker op dagen waarop we de dagelijkse stress even achter ons kunnen laten met een glaasje rosé en een bakje olijven onder een warm avondzonnetje.

Haal de zon (de spreekwoordelijke dan) toch binnen in je lijf dankzij volgende tips:


Zorg voor licht. Doe de gordijnen open en ga wat dichter bij het raam zitten om zo toch zoveel mogelijk van het natuurlijk licht op te vangen. Ga ook naar buiten, door weer en wind. Maak een korte wandeling over de middag met een collega of ga in het weekend uitwaaien op het strand of trek gezonde lucht in je longen tijdens een wandeling in het bos.


Geniet van de voordelen van deze tijd van het jaar. Kruip op zondagmiddag onder een dekentje en verlies je in een Netflix marathon. Nu mag en kan het. Zelfs diegenen onder ons die het hardst te lijden hebben onder FOMO moeten er nu aan geloven. Er valt toch letterlijk niets anders te beleven.


Wees lief voor jezelf. Wees niet te hard en te streng voor jezelf. Goede voornemens kunnen een stimulans zijn, maar kunnen in deze periode ook tot frustratie en ergernis leiden. Als we ons niet zo veerkrachtig meer voelen, missen we vaak de energie om nieuwe zaken te ondernemen of grote veranderingen door te voeren. Erken dit dan ook bij jezelf en doe eerst even aan wat zelfzorg. Zo bouw je terug die hoogst noodzakelijke reserves op om aan de slag te gaan met al die grootse plannen die je maakte op één januari.


Verlies je niet in een klaagcultuur. Let eens op je eigen communicatie naar anderen toe. Ben je in staat om ook nog wat positiviteit te zien en over te brengen? Of begin je elke zin met een diepe zucht om vervolgens over te gaan naar: het is druk.. ik ben moe... ? Ik doe hier geen pleidooi om een goednieuws show te brengen, maar ja, we zijn allemaal wat sneller moe nu. Het helpt dan ook echt niet om dit dagdagelijks te herhalen naar anderen, maar vooral ook naar jezelf toe. Slik de woorden even in en focus je op het voeren van een gesprek dat meer positieve en actiegerichte woorden bevat.


Plan vooruit. Denk na over wat je wilt doen in de zomer. Maak plannen, professioneel en privé, die je vooruit doen kijken.


En omdat ik er toch wel wat vrolijk van word, hierbij nog even het lied dat mij de inspiratie gaf tot het schrijven van deze blog:

26 weergaven0 opmerkingen